Je ljubezen res kemija?

ljubezen

Zakaj nas nekdo tako zelo privlači, da ne moremo odvrniti pogleda in prenehati misliti nanj ter na vse tisto, kar bi lahko sledilo? Je to ljubezen?

Potrebno je priznati, na delu je kemija!

Le kdo še ni slišal tistega stavka: “Med nama je kemija”. Gre za izpoved nekoga, ki čuti neustavljivo privlačnost do svojega partnerja in njegovega telesa; predvsem možgani na vsakem koraku kričijo od želje po njem. Koktejl hormonov prebudi tudi spolno slo. OK, je to ljubezen/zaljubljenost, in kako ter zakaj pride do tega?

Na delu so hormoni!

Ljubezen je neke vrste zasvojenost, saj se pojavljajo podobni “simptomi” kot jih je mogoče opaziti pri zasvojencih od določenih kemičnih spojin, ali pa, denimo, iger na srečo. Tisti ljubezen zaljubljenostobčutek, ko na stavnem lističu do zadetka v višini povprečne plače manjka zgolj še en zadetek in naš favorit teče z žogo sam proti golu.

Prav takšnega navdušenja se nalezemo, ko se zaljubimo. K temu izdatno pripomoreta dopamin in noradrenalin, ki se tvorita v možganih v času zaljubljenosti. Ne pozabimo pa še na adrenalin, estrogen in testosteron. Všeč nam je in radi bi še in še. Želimo si, da se nikoli ne bi končalo, čeprav je jasno tudi to, da po nekem določenem času to stanje prvotne evforije vendarle nekoliko zbledi. Ne pa povsem, seveda.

Zaljubljenost ne boli

Razen v primeru, če se konča, seveda. Znanstveniki po svetu so na temo zaljubljenosti in ljubezni naredili kar nekaj različnih raziskav. Ena zanimivejših je pokazala, da zaljubljen ona-on-uzivati-zivljenje ljubezenčlovek manjkrat zboli, ima boljši imunski sistem in manj težav z bolečinami, kot je denimo glavobol. Zaradi prijetnega ugodja, ki se iz možganov širi po celem telesu, je prisotnega tudi manj stresa.

Vemo pa, da je stres krivec za nastanek marsikatere bolezni sodobnega sveta. Vse skupaj vpliva tudi na bolj uravnovešen krvni tlak, kar vodi do boljšega zdravja na področju srčno žilnih tegob. Čeprav prvotni naval in mešanica “divjih” hormonov nekoliko popusti, pa jih nadomesti oksitocin, ki je znan tudi kot hormon ljubezni in poskrbi, da ta ostaja del para, ter odločilno prispeva svoj delež k navezanosti in zaupanju.

Preberi še: 5 načinov, da te bo ves čas pogrešal

Kako prepoznamo zaljubljenost?

Kako vedeti, da do nekoga gojimo globoko ljubezen in ne zgolj tistega prvega udarnega vala, podkrepljenega z miksom hormonov? Na začetku je jasno, da telo in možgani Sramežljivostpodivjajo. Pojavljajo se potne dlani, na licih je ves čas prisotna zoprna in izdajalska vročica. Ženske nehote izdajajo tudi njihove prsi, še posebej v poletnih mesecih, ko na nas ni kaj drugega kot lahkotna majica.

Pojavlja se tudi zatikanje pri iskanju pravih besed in več kot očitno je, da nam podivja srčni utrip. A vse to sodi še pod okrilje “norih” hormonov, ki v našem telesu uprizarjajo vihar za viharjem. Prava ljubezen nastopi po tem obdobju. Ko je za nami čas nervoznega spogledovanja, brisanja potnih dlani in urejanja zmedenih misli. Par dobro ve, kdaj prestopi to nevidno črto v partnerskem odnosu.

Preberi tudi: Kaj narediti na koncu prvega zmenka – poljub, seks ali nič?

Brez kemije ne bi šlo

Da je ljubezen zares kemija, sploh ni tako slabo. Čeprav bi nekdo utegnil reči, da gre za prevaro in manipulacijo naših možganov, pa je narava poskrbela, da tako pač je. In le kako bi se lahko v nekoga zaljubili, si ga želeli ob sebi za vedno, če ne bi doživeli vsega tistega navdušenja?

Pa daleč od tega, da to navdušenje kasneje v popolnosti mine. Že res, da pri nekaterih parih morda izzveni bolj kot bi bilo to priporočljivo, a medosebne odnose je mogoče tudi začiniti in jih spraviti nazaj na raven, ko si partnerja znova pogledata v oči s tistimi nagajivimi iskricami v očeh. Le čakati predolgo ni priporočljivo!

Ni komentarjev

Odgovori