Kaj je pomembno, preden se spustite v zvezo?

Preden se spustite v zvezo, si vzemite čas za spoznavanje!

Pri današnjem hitrem tempu življenja se pogosto zgodi, da se v zvezo spustimo precej prezgodaj. Preden sploh dodobra spoznamo osebo nasprotnega spola.

Če so bile naše potrebe in želje dolgo časa zanemarjene, se nam lahko pripeti, da že ko nam prva oseba nameni le malo pozornosti, to zagrabimo z obema rokama. Prvi zmenki in začetki zvez so lahko zelo tvegani, saj se v našem telesu sprošča ogromno različnih pozitivnih hormonov, ki zameglijo naš racionalen pogled na potencialno zvezo.

shutterstock_111911183Prevelik interes uničuje privlačnost

Prva sporočila prek interneta ali prvi zmenki so za mnogo ljudi pogosto že prevelika ovira in do nadaljnjih sploh ne pride. Mnogokrat preveliko zanimanje za osebo, ki je sploh še ne poznamo, lahko vodi do popolnega uničenja kakršnekoli privlačnosti med vami in njo.

V začetnih fazah druženja sem sam mnenja, da je uporaba interneta in telefona namenjena zgolj za dogovor, kdaj in kje se bosta ponovno videla. Ljudje lahko ustvarimo privlačnost in se navežemo na drugo osebo samo, ko smo z njo v fizičnem stiku.

Na začetku, ko osebo še spoznavate, se videvajte ne več kot enkrat na teden. Za tem stoji preprost razlog. Če dovolite osebi, da o vas razmišlja, se bo njen interes avtomatsko zvišal. Konstantno pošiljanje sporočil iz vaše strani kaže na preveliko zanimanje, kar lahko povsem odvrne drugo osebo od vas.

V zvezo se ne spuščajte za vsako ceno

Zavedajte se, da se boste na začetku vsake nove zveze počutili izjemno, saj se takrat v našem telesu sprošča ogromno hormonov sreče, ki po parih mesecih začnejo počasi upadati.

Osebo boste zares poznali šele po približno dveh letih, ko boste z njo doživeli že vse praznike in obletnice, ki jih praznuje ona ali njena družina.

shutterstock_27070822

Vaša glavna naloga je, da ugotovite, ali je ta oseba primerna za vas in ne obratno – kako lahko vi zadovoljite njo. Naši možgani nas na začetku lahko ukanijo, da je oseba, ki smo jo pravkar spoznali, ljubezen našega življenja.

Prvi zmenki in srečanja naj ne bodo pogostejši kot 1x tedensko!

Spregledamo pa vse male moteče podrobnosti, ki lahko vodijo do večjih problemov v prihodnosti. Če se tega zavedamo, smo lahko bolj previdni in pozorni na začetku novih zvez.

Imejte standarde. Napišite, kaj in kakšno osebo si želite in kaj so za vas tako rečeni ”red flag-i”, mimo katerih ne morete. Vaš bodoči partner se morda ne bo ujemal z vsemi željami, ki jih imate, mora pa se definitivno ujemati vsaj z večino. S tem, ko boste točno vedeli kaj hočete, boste lahko hitro odslovili vse, ki za vas na dolgi rok ne bi bili primerni.

shutterstock_460145971

Vaša preteklost vpliva na zdajšnje zveze

Če se v zvezo spustite že po nekaj zmenkih, to nakazuje, da so bile vaše potrebe v otroštvu zanemarjene. Sedaj jih poskušate zadovoljiti s to novo osebo, kar se da hitro. Ko naše potrebe niso zadovoljene, lahko spregledamo ogromno potencialnih problemov, ki bodo na dolgi rok zvezo otežili ali celo razdrli.

Če naši starši niso uspeli vedno zadovoljiti naših potreb, ko smo bili še zelo mladi, bomo razvili negotov stil navezanosti na druge ljudi. Visoka anksioznost, negotovost in tesnoba so znaki, ki se razvijejo pri teh otrocih, ko odrastejo.

Naredi seznam lastnosti, kaj mora in kaj ne sme biti potencialni partner!

To je lahko velik problem v zvezah, saj taki ljudje po navadi ne pustijo ”dihati” partnerju. Te travme so sicer popravljive, če se jih oba v zvezi zavedata in jih aktivno želita popraviti. Če pa so travme zelo hude, pa jih je smiselno reševati s terapijo.

Tudi naše pretekle zveze lahko v nas pustijo dolgotrajne rane, ki jih moramo rešiti, preden se spustimo v novo. Velikokrat projiciramo stare probleme na nove partnerje, pogosto celo nezavedno, kar lahko uniči možnost za uspešen odnos. Zveza, če želite, da bo ta uspešna, dolgotrajna in trdna, mora biti vedno nadgradnja vašega že urejenega življenja in ne rešitev za vse vaše težave.

Ali ga/jo res ljubim?

Preden izrečete besedi ”ljubim te” je pomembno, da se zavedate, kaj to zares pomeni. Z nekaj vprašanji lahko hitro ugotovite, če vam ta oseba res pomeni toliko, kolikor si mislite.

shutterstock_169459970Vprašajte se, čemu je ta zveza drugačna kot ostale, pri katerih ste bili zaljubljeni. To vam lahko pove, če gre zgolj za začetno fazo zaljubljenosti ali za pravo ljubezen.

Vprašajte se, kako se boste počutili, če vam partner ne odgovori, kakor bi si želeli. S tem lahko ugotovite, ali partnerja res ljubite, ali zgolj ljubite idejo o popolno zvezi. S tem boste tudi bolj pripravljeni na kakršnokoli situacijo.

Vprašajte se še, kaj so karakteristike in vrednote, ki jih ljubim pri tej osebi. Če nimate težav z naštevanjem, kaj vse ljubite pri partnerju, potem je to dober znak. Če pa se vam tu zatakne, potem partnerja trenutno resnično še ne ljubite, ampak imate v sebi zgolj občutek ljubezni, ki je prisoten pri vseh ljudeh na začetku zvez. V tem primeru je bolje, da z izrekanjem ljubezni še malo počakate.

Izziv za zaključek …

shutterstock_84868957Za konec vas izzivam, da date priložnost ljudem, ki na prvi pogled ”niso vaš tip”. Zunanji izgled je pomemben za takojšno privlačnost, je pa tudi res, da lahko interes in zanimanje za nekoga narasteta skozi čas.

Tudi, če vam je nekdo izjemno všeč, bodite pozorni, da je ta oseba sposobna empatije, ima integriteto, jasne vrednote, je odprta in zmožna zdrave komunikacije ter navezovanja. Karakterno ujemanje je za dolgotrajno zvezo bolj pomembno, kot zgolj začetna vizualna privlačnost.

Ljubiteljski pisec člankov o ljubezni in partnerstvu, mojster digitalnih omrežij in YouTuber.

Ni komentarjev

Odgovori