Kako se odzvati, ko zmenek ne gre v pravo smer?

Vir: Shutterstock

Prvi zmenek je lahko ena izmed najbolj pričakovanih, a hkrati tudi ena izmed najbolj živčnih izkušenj v življenju. Srečanje z nekom, ki ti je na videz všeč, a ga še ne poznaš dobro, lahko prinese navdušenje in pričakovanje.

Se nista ujela? Kaj pa zdaj?

Včasih pa se vendarle zgodi, da se zdi, da se z osebo na zmenku preprosto ne ujameta.

Različni pogledi, napetost in neprimerno obnašanje so samo nekatere od stvari, ki lahko privedejo do neprijetne izkušnje, ki bi morala biti vse kaj drugega, kot to. V nadaljevanju si bomo ogledali, kako se odzvati, ko prvi zmenek ne gre v želeno smer, ter kako ravnati, da kljub neuspešnemu prvemu zmenku ohranimo svoje dostojanstvo in ohranimo odprta vrata za morebitne nove priložnosti.

Popolnoma drugačen pogled na svet

Prvi zmenek je priložnost za spoznavanje osebe na bolj oseben način in ugotavljanje, ali imata skupne interese in vrednote. Včasih pa se zgodi, da se že na samem začetku zavedaš, da imata z osebo na zmenku zelo različen pogled na svet. Morda se ne strinjata glede pomembnih vrednot, političnih stališč ali življenjskih ciljev.

V takih trenutkih je ključno, da ohraniš mirno kri in se izogneš konfliktnim pogovorom. Namesto da začneta razpravljati o spornih temah, raje odkrijta skupne točke, kjer se strinjata, in se osredotočita na pozitivne plati svojega poznanstva.

Na prvem zmenku je najpomembnejša kemija, ki kar klikne med njima. Vir: Shutterstock

Poišči kompromise

Če opaziš, da imata s sogovornikom zelo različne poglede na svet, je ključno, da poiščeta kompromise in se naučita ceniti drug drugega tudi v različnosti. Morda se zdi, da sta popolna nasprotnika, a vendar lahko različnost prinese tudi bogastvo v razmerju.

Bodita odprta za dialog in poskusita razumeti drug drugega. S tem, ko bosta pokazala spoštovanje do različnih mnenj in stališč, bova morda odkrila, da imata kljub razlikam tudi marsikaj skupnega.

Napetost in trenutki mučne tišine

Druga težava, s katero se lahko soočita na prvem zmenku, je napetost v zraku in trenutki zoprne tišine. Morda se počutiš nervozno in ne veš, kaj reči, sogovornik pa se zdi nezainteresiran ali preveč zadržan. V takih trenutkih lahko padeš v skušnjavo, da si izmišljuješ teme za pogovor, a to ni vedno najboljša rešitev.

Namesto tega se raje osredotoči na iskrenost in avtentičnost. Izrazi, kako se počutiš, in povprašaj sogovornika o njegovih interesih in življenju. S tem pokažeš iskrenost in odprtost ter spodbudiš sogovornika, da naredi enako.

Bodita iskrena in se sprostita

Napetost na prvem zmenku je povsem običajna, saj se oba morda počutita nervozno ali pod pritiskom, da naredita dober vtis. Pomembno je, da si dovolita biti iskrena in se sprostita. Če se počutiš nervozno, to povej sogovorniku. S tem pokažeš, da si človek in ne brezhiben lik iz filma. Sproščenost in iskrenost sta ključni za gradnjo zaupanja in intimnosti med vama.

Na žalost se včasih zgodi, da se na prvem zmenku soočimo s neprimernim obnašanjem sogovornika. To lahko vključuje nespoštljive komentarje, neprimerno dotikanje ali neprijetno vedenje. V takih primerih je ključno, da zaščitiš sebe in se postaviš zase. Če se počutiš ogroženo ali neprijetno, imaš popolno pravico, da prekineš zmenek in se odpraviš domov.

vprašanja v zvezi

Postavi jasne meje!

Če se soočiš z neprimernim obnašanjem sogovornika, ne oklevaj in postavi jasne meje. Povej mu, da se počutiš neprijetno in da njegovo obnašanje ni primerno.

Ne dovoli, da se izkorišča tvoje spoštljivo vedenje. Če sogovornik ne spremeni svojega vedenja, je najbolje, da prekineš zmenek in se odpraviš domov. Nikoli ne tvegaj svoje varnosti in udobja zaradi neprimernega obnašanja druge osebe.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori