Osebna rast: 4x ‘V’ za osebno rast v življenju

Za uspeh na področju ali na splošno v življenju potrebujemo: VIZIJO, VOLJO, VERO in VZTRAJNOST. Kako na poti osebne rasti iztisniti največ iz sebe?

Osebna rast

Vsi imamo svoje talente, svoj namen v življenju in svoje cilje, med katere spada tudi osebna rast. Na tej poti nam lahko pomagajo štirje ‘v-ji’. Cilje moramo najti in vztrajati pri uresničevanju le teh.

Velikokrat smo že brali o tem, da je škoda, ker življenje samo preživljamo, ne pa živimo. Osebna rast je stvar odločitve in ne sreče. Povsem iz vsakdanjih stvari si lahko naredimo zabavo, lahko vidimo vse drobne male sreče in veselja, ki so nam dani, samo odvisno od nas je, ali si dovolimo, da to opazimo, ali pa se naše misli gibljejo v smeri, kaj vse nam manjka.

Osebna rast

Osebna rast: Odločitev je na nas

Odloči se: Danes je dan za osebno rast.

Vsak od nas se lahko zjutraj odloči, kako bo preživel dan. Kaj bo počel, s kom se bo družil in koliko časa bo namenil kakšni stvari ali človeku. Velikokrat pa hitimo skozi dan v lastni drami in nismo zavestno prisotni. To pomeni, da nič od zastavljenega ne naredimo v popolnosti, v občutku stanja sreče in veselja, ter ljubezni. Tako to počnemo dan za dnem in se ujamemo v neki zanki drame lastnega življenja.

V kolikor poslušamo sebe, lahko hitro ugotovimo, katera področja v življenju nas onesrečujejo ali pa smo izgubili stik z njimi.

Zelo pomembo je, da si vedno, ko nekje začutimo nezadovoljstvo, vzamemo čas za razmislek. Takrat napišemo, kaj bi nas osrečilo in naredimo plan, kako bomo prišli do določene izboljšave. Ko si zastavimo vprašanje, začnemo z učenjem in iskanjem odgovorov. Učenje za vsak detajl naše poti je nujno za našo rast.

Kdaj rastemo?

Osebna rast se ne zgodi sama od sebe. Najbrž je vsak že ugotovili, da rastemo v težkih situacijah in preizkušnjah in takrat smo najbolj odprti za življenje. Kadar nam je udobno, takrat je samo kratka pavza, da se regeneriramo in gremo stopničko višje.

Ko se začnemo vrteti v krogu nezadovoljstva, je nujna sprememba vsakodnevne rutine. Pa naj bo to umivanje na drugačen način, zgodnejše vstajanje in razmišljanje o sebi ali meditacija, sprememba neke malenkosti, ki nam kroji vsakdan, zato, da gremo ven iz cone udobja, ter se prisilimo v neko drugačno vedenje. Odločati pa se moramo v roku 5-ih sekund, sicer nas um že začne prepričevati, kako je vse težko in kako ne boste zmogli.

Osebna rast in spremembe se začnejo dogajati šele, ko gremo iz navideznega mehurčka, ki smo si ga ustvarili, da bi se zaščitili pred vsakodnevnimi zunanjimi impulzi.

Kdo lahko vpliva na osebno rast?

Ne glede na to, kaj je naše delo v življenju, lahko na svojem področju vsak doseže vrhunskost. Naj bo to delovno mesto managerja ali varnostnika, trgovke ali vzgojitelja, karkoli. Vsak se lahko odloči, da bo na svojem področju dal vse od sebe in se neprestano izobraževal in rasel, ali pa bo sčasoma delo postalo trpljenje.

Lahko se odločimo, da postanemo strokovnjak svojega področja.

Lahko se odločimo, da postanemo strokovnjak svojega področja. Morda v kuhanju ali pa vzgoji otrok. Morda v vrtnarjenju ali fotografiranju. Samo pogledati je potrebno, katera področja nas navdihujejo. Tja nadvomo ni težko vlagati vso svoj strast in energijo in nedvomno bomo v tem slej ko prej uspešni.

Osebna rast je v naših rokah

Pogledati je potrebno, kaj je naša strast. Nato, kako se strasti lotiti, kaj in koliko vsega v to vložiti, kako dolgo vztrajati, da postanemo najboljši približek popolnosti. Ko to preučimo, lahko kaj hitro ugotovimo, da vse to lahko vlagamo tudi na področja, ki nam niso tako blizu. Lahko pa si to postavimo za izziv, saj se bomo le tako širili in rastli tudi na drugih področjih. Morda za katera celo ugotovimo, da so naša pozabljena strast.

Bistvo vsega je, da se v rasti v življenju ne ustavimo, da izboljšujemo svoje vedenje, da delujemo z ljubeznijo in v dobro drugih, saj bomo tako polnili svojo dušo.

Največ truda, energije in volje bi morali posvetiti spreminjanju sebe v boljšega človeka. Zato smo si izbrali ta svet, da zrastemo. Nič nam ni bilo dano kar tako, dano nam je bilo z namenom prepoznavanja, delovanja in učenja. Če življenja ne sprejmemo kot igre, kjer moramo stopati stopničko više vsak dan, je to morda zato, ker so nas programirali, da nekaj ne zmoremo, da je življenje trpljenje, da ne moremo kreirati nič posebnega in novega. Ni res. Vsi lahko postanemo profesionalci na svojih področjih, lahko postanemo vrhunski.

Kako štirje ‘v-ji’ pripomorejo k temi, da bo osebna rast uspešna?

Za uspeh na področju ali na splošno v življenju potrebujemo: VIZIJO, VOLJO, VERO in VZTRAJNOST.

Potrebujemo lastno vizijo tega, kaj obožujemo. Voljo, da gremo ven iz znanega v neznano. Vero, da nam bo uspelo. In vztrajnost, da ne bomo odnehali prekmalu, če ne bo vidnih rezultatov v kratkem času.

Vrhunski lahko postanemo, ko začnemo spreminjati malenkosti, ko se znamo zahvaliti za vse dano. Ko spremenimo miselnost iz tega, česa nimamo, v to, kaj imamo. Tukaj ne govorimo o materialnih dobrinah!

Osebna rastVrhunski postanemo, ko se odločimo, da bomo rastli, da bomo izboljševali svoje morda ne tako prijetne lastnosti, ko se odločimo, da bomo ljubeči do vseh in vsakogar. Vsi smo otroci ljubezni, le ranili so nas na naši poti, kar pa ne pomeni, da se ne moremo pozdraviti. Pomiriti se moramo s preteklostjo, saj je ne želimo več živeti danes, niti je ne želimo povabiti v našo prihodnost v celoti, saj moramo napredovati, ne stopicati na mestu.

Odstraniti moramo toksična čustva, kot so zamere, jeza, sovraštvo, saj nam zastrupljajo dušo in srce in nam ne dovolijo rasti v drugačno smer. Vsak sam se odloča za spremembe, vedenje in počutje. Nihče zunaj nas ne more prisiliti v negativno, če ne dopustimo tega. Sami smo odgovorni zase, zato je čas, da se zavedamo, da smo za naše življenje odgovorni sami.

Lahko se odločimo za dramo, komedijo, tragedijo ali ljubezenski žanr. Čas je, da se pogovorimo sami s seboj, za vsako življenjsko področje zapišemo vizijo in stopimo z vero in ljubeznijo v srcu na naše edinstveno popotovanje, ki mu rečemo življenje.

Začnimo danes. Jutri bo morda že prepozno. Odstranite besede in stavke, kot so ne zmorem, ne zaslužim si, nisem sposoben, ni mi namenjeno. Zamenjajte jih s pozitivnimi. ZMOREM, ZASLUŽIM SI, VSE JE MOGOČE, SPOSOBEN SEM, BOGAT SEM, IMAM MOČ, … Morda nas bo življenje preizkušalo, če si tega res želimo, zato vztrajajmo. Šele čez čas bomo videli svoje napredke in pestrejše življenje polno novih znanj.

Tina je vodja promocije, spoznavnih dogodkov in novinarka na ona-on.com. Kadar se le da smuča, kolesari in uči otroke smučanja. Prima punca ;)

Ni komentarjev

Odgovori