Ljubezen, zasebni stiki in zmenki na daljavo?

Povsem samoumevno je, da se z osebo, ki jo imamo radi, vidimo redno. Vendar pa se velikokrat zgodi tudi, da se zaljubimo v nekoga, ki je od nas oddaljen - in to celo za večje število kilometrov.

Vir: Shutterstock

Lahko zasebni stiki, zmenki ali ljubezen na daljavo preživijo? V tisti prvi fazi nekega ljubezenskega odnosa si nočeš in ne moreš pomagati, si namreč sveže “zatreskan/a”, vate je udarila strela, Kupid (Ljubo 🙂 ) te je zadel s svojo puščico.

Takrat – vsaj občutek je takšen – te nič in nihče ne more ustaviti, da si s svojo izbranko ali izbrancem – ob povišanem bitju srca – ne bi izmenjeval/a najprej sramežljivih pogledov, pa nerodnih poljubov, kasneje “globoke francoske sline” in čisto na koncu – če si dovolj star/a in zrel/a seveda – “tudi ostalih ljubezenskih sokov”.

In ko se čez nekaj dni ob slovesu razideta – ker se pač morata, ker šola ali služba že nestrpno čakata na vaju -, ter si med iskrenimi poljubi izmenjujeta ljubezenske zaobljube, se po navadi niti še ne zavedaš, kako težko jih boš izpolnil/a.

Šele sčasoma, doma v kotu, čez kakšen teden ali mesec, namreč odkriješ, da neizmerno sovražiš tistih 100, 400 ali 1.000 kilometrov, ki te delijo od tvoje izbranke ali izbranca. In šele takrat, pred spanjem, v osamljenosti, v solzah, prosiš vsemogočnega boga – ali pač nekoga -, da naredi nemogoče, da ti tvojo izbrano ljubezen “približa na resničen, stvaren dotik, poljub, močan objem”.

Zmenkarije ob morjuzasebni stiki na morju

Na morju si, s tečno mamo in gospodovalnim očetom ter pubertetniško sestro, dokaj blizu, na Hrvaškem, 400 kilometrov stran od vašega stanovanja v mariborskem bloku. Njo si srečal že prvi dan, na dolgočasnem družinskem sprehodu ob obali. Vsaj bil je dolgočasen, vse do tistega trenutka, od tistega pogleda naprej.

Počitnice so bile od tistega večernega sprehoda fantastične, tvojih najlepših 10 dni v življenju. Igre v morju, ljubezen in neizmerno veselje na obali, dotik roke, prvi resen, nepozaben, “takšen ta pravi” poljub. In solze ob odhodu. Ki si jih – sicer neuspešno – skrival, ker se je v tebi zbujal moški. Ta pa ne joče …

Spoznala si ga na počitnicah

Na počitnicah si bila npr. pri babici na vasi v Prekmurju. Ti Ljubljančanka, on pa domačin, lušten fant, za znoret, oh in sploh. Najprej brezbrižno z njim raziskuješ novo okolje, travnike in prijazne ljudi. Zmeraj bolj všeč so ti, tako kot on.

zasebni stiki na počitnicah

Potem dokončno preskoči iskrica, zato ti po kmečki veselici, ponoči – med zvezdami – in tam sredi melanholične ravnice, izpove – in ti njemu – večno ljubezen. Vsa dišeča po pokošeni travi plavaš tiste dni, blažena od sreče, med otožnimi panonskimi oblaki.

Pa vendar, ko udari neizbežna sekira slovesa, in ko mu mahaš z umazanega vlaka, te prvič prešine – odhajam, sama.

Zasebni stiki – našel si jo na spoznavnem portalu

Na spoznavnem portalu z zasebnimi stiki ona-on.com lahko določiš koliko kilometrov od domačega kraja si pripravljen/a iskati resno zvezo – če ti razdalja ne predstavlja težav, lahko iščeš kar 300 kilometrov stran, če pa bi raje svojo simpatijo imel/a bližje, pa lahko iskanje zožaš na 10 kilometrov od tvojega domačega kraja.

Mimogrede, zasebni stiki ali iskanje partnerja preko spleta (ONA-ON.COM) je v zadnjem času najbolj priljubljen in hkrati najbolj učinkovit način iskanja partnerja.

Ona je bila prijavljena nekaj mesecev, ti pa nekaj dni. Ker si jo s pomočjo iskalnih kriterijev hitro našel in ker je ona prav tako navdušena nad športom kot ti, si ji pisal. Nestrpno si pričakoval njen odgovor, ko si naenkrat dobil sporočilo.

Navdušena je nad teboj in tvojim profilom, imata iste hobije in interese ter iste cilje v življenju. Minil ni niti teden dni, ko sta se znašla na zmenku in čeprav je bila ona iz gorenjskega konca, ti pa si doma med dolenjskimi griči, sta se takoj ujela. In ko sta ob zapiranju kavarne v centru Ljubljane šla vsak svojo pot, sta vedela, da to ni vajino zadnje srečanje.

Prvi stik prek službe

Bila si, čeprav samska, zelo zadovoljna v življenju. V pisarni, kjer si marljivo delala, se ti je obetala solidna kariera, plača je bila že sedaj kar “fajn”, v družini so ti trdno stali ob strani, še posebej oče, glava “familije”, pravkar si – na kredit – kupila svoje prvo stanovanje. Potem pa je prišel v podjetje, vam solit pamet in izmenjevat izkušnje, On. Prav postaven Zahodnjak.


Od daleč ali blizu, na ona-on.com sam/a odločaš, od kod bo tvoja simpatija.

Poišči pravega partnerja!


Saj je vseeno, mogoče je bil aristokratski Anglež, razuzdan Skandinavec, marljiv Nemec, razgledan Nizozemec, napihnjen Američan, mogoče je bil “latino frajer” – Španec ali Italijan, temnolasi Grk, sosedski Avstrijec … kar je važno pri tej zgodbi, je to, da sta se ujela. Ti in On. Pri delu, na zasluženem pivu po službi, ob vikendaškem razkazovanju Slovenije … in potem te je neke deževne in grde sobote, ko si mu – vsa ponosna – govorila o slovenskih ljudeh, naših običajih, med vajinim skupnim krohotanjem nehote spreletelo: Pa saj ljubim tega moškega, rada ga imam.

zasebni stiki v službi

Poslovila sta se na letališču, jokala si kot slap … ko pa ti je ob odhodu za darilo podaril letalsko karto (da ga čimprej obiščeš), si vedela, da si – kljub grenkobi slovesa – neizmerno srečna, prvič tako v življenju.

Kako naprej?

In kaj sedaj? Pred vama so vsaj tri različne možnosti:

  • Odločita se, da bosta predana drug drugemu.
  • Odločita se, da se bosta videvala tudi z drugimi, šele čas pa bo prinesel naslednje odločitve.
  • Takoj se odločita, da zveza na daljavo ne more funkcionirati, zato prekineta odnos.

O tretji možnosti ne bomo pisali, nima smisla. Prvi dve pa v sebi skrivata nekaj pasti, ki si zaslužijo nekaj dodatnih odstavkov.

Ljubosumnost, nezaupanje … varanje?

Če je za vse težave kriv on oziroma ona, potem je čas, da temeljito razmisliš o tej zvezi.

Prva težava, do katere prihaja pri ljubezni na daljavo je, da te bo vsaj občasno razganjalo zaradi nezaupanja, ljubosumnosti (kaj dela, s kom je, zakaj se mi ne javi?), večala se bo posesivnost, nadzorovanje, kontrola, (podzavestno) kriviš njo ali pa njega za nastali položaj …

Ko se začne dogajati to notranje razjedanje, je čas, da se izprašaš o smiselnosti zveze (in si vzameš krajši premor?!). Obstoj zveze na daljavo bo namreč najbolj odvisen prav od tega, koliko si bosta vidva zaupala.

Z (spletnimi) zmenki do prave komunikacije

Zaupanje lahko večinoma gradita samo na osnovi izmenjave informacij (pa naj bodo te dobre ali slabe). Zato je komunikacija v ljubezni na daljavo še kako pomembna. Če želiš vztrajati v zvezi, moraš s svojim izbrancem ali pa izbranko deliti čim več svojih (dnevnih) izkušenj (npr. gledanje istega TV-programa, istih filmov, da se lahko pogovarjata o stvareh, ki so vama izkustveno blizu).

zasebni stiki na daljavo

Na našo veliko srečo je tukaj tudi internet, ki vama lahko zelo pomaga pri zapleteni ljubezni na daljavo. Pa ne samo pri prenašanju tekstovnih sporočil, uporaben je klepet s pomočjo Skypa, Viberja in ostalih aplikacij, ki omogočajo tudi prenos fotk in videa.

Kar pa seveda ne pomeni, da lahko kar pozabiš na telefonske klice. Prav ti so ključni za trajno zvezo, saj tukaj slišiš glas svoje drage oziroma dragega. Tudi občasno presenečenje s kakšnim lepim pismom (ja, na tole romantično gesto danes radi pozabljamo) ali kakšnim majhnim darilom, bo hrepenenje samo povečalo. In tako pomagalo vzdrževati privlačnost druge osebe.

Je v tej zvezi samo eden?

Če si vedno ti tisti oziroma tista, ki mora narediti pot do izbranke oz. izbranca, potem bo treba razmisliti.

Si že spet ti tisti oziroma tista, ki gre na “trnovo” pot do svoje ljubezni? Čeprav sta – baje – neskončno zaljubljena oba, zna to, da je na poti venomer le eden, predstavljati težavo.

Naj ti ne bo nerodno, podvomi v “splet okoliščin”, če si spet ti tisti oziroma tista, ki iščeš poceni letalsko karto, se gneteš po železniških in avtobusnih kolodvorih. Mogoče pa je vendarle napočil trenutek, da se z nekom resno pogovoriš, ne pa, da se vse bolj in bolj jeziš na nič krivo prtljago, ki jo (prepogosto) vlečeš iz omare.

Katastrofalno srečanje po dolgem času

Ko se zasebni stiki sprevržejo v polom

Ko se po kratkem (ali daljšem) času končno le srečata, se neredko zgodi, da postane prvi dan vnovičnega srečanja prava pravcata mini katastrofa. Zakaj?

Padla sta namreč iz neke svoje vsakodnevne rutine, navajena samote, lagodnega samskega življenja (ja, tudi to zna biti uživaško), eden od vaju je bil celo na (dolgi) poti – in je sedaj zelo utrujen, mogoče ga muči celo časovna razlika, predvsem pa sta oba imela določene – vsak na svoj način – romantične predstave o vajinem ponovnem snidenju.

Treba se je pač sprijazniti, da se moraš tudi na osebo (in njene navade), ki jo imaš najraje na svetu, pač navaditi.

Zagotovo ima razmerje na daljavo svoje prednosti in slabosti, če se boš spustil/a v takšno razmerje pa je odvisno od tebe – in seveda tvojega izbranca oziroma izbranke. Kaj torej reči ob koncu prispevka? Se strinjati s tistimi, ki trdijo, da ljubezen ne pozna meja? Ali pa pritrditi pregovoru “daleč od oči, daleč od srca”?

Ni komentarjev