Dober partnerski odnos: Kako bi ga vzdrževale ženske in kako moški?

Iskreni in pogosti pogovori ter spoštovanje so recept za dober odnos.

“Samo pogovarjat se je treba!” – tako so o vzdrževanju dobrega partnerskega odnosa govorile že naše babice, še danes pa nas vsak dan na to opozarjajo naše mame.

Očitno so nam babice (in mame) to vcepile v glavo že, čim smo bili dovolj stari za partnersko zvezo. Ti dobronamerni nasveti so se nam usidrali globoko, saj tudi večina sodelujočih v raziskavi Zmenki & spoznavanje po slovensko meni, da so prav pogosti in iskreni pogovori najpomembnejši za vzdrževanje dobre partnerske zveze.

In če so pogovori ena sestavina v receptu uspešne zveze, je druga prav tako zelo pomembna sestavina – spoštovanje partnerja. Slednje je povod za pogovore – če partnerja spoštuješ, ga boš poslušal in mu skušal priti naproti. Če spoštovanja ni, potem tudi pogovorov ni.

Ona-on pari: Iskren pogovor in poslušanje partnerja

Tudi pari, ki so se spoznali na ona-on.com, menijo, da so pogovori najpomembnejši v zvezi. A ne le pogovor, partnerja je treba tudi poslušati in temu primerno rešiti konflikt.

Foto: KMarcella Photography
Preberi, kako Romana & Marko vzdržujeta svojo zvezo. Foto: KMarcella Photography

Romana & Marko

Zmagovalca natečaja Najina zgodba ~ Spoznala sva se na ona-on.com in prejemnika Sanjske ona-on poroke Romana in Marko svojo zvezo ohranjata z veliko pogovori, tudi kompromisi, odkritostjo in iskrenostjo. “Seveda pa ne primanjkuje tudi nežnosti in čustvenosti. To so stvari, brez katerih zveza ne deluje dolgo,” pravita. Preberi več.

Katra & Gašper

Katra in Gašper, ki sta v zvezi že 9 let in sta tudi že poročena, negujeta svojo ljubezen in rešujeta konflikte z iskrenimi pogovori: “Se pogovoriva in potem prideva do rešitve in akcije, ki vodi v rešitev.” Poglej več.

Cvetka & Cvetko

Cvetka in Cvetko sta v zvezi že dve leti, menita pa, da je najpomembnejše poslušati partnerja. “Tudi besede ki kakorkoli izražajo pripadnost, morajo biti vsakodnevna rutina, ” pravita. Preberi njuno zgodbo.

Še iščeš? Poišči nekoga zase na ona-on.com ♥

Oni bi sesali, likali in prali

Čeprav tako moški kot ženske kot najpomembnejše za dober odnos izpostavljajo pogovore in spoštovanje, pa je zanimivo, da bi moški za dober partnerski odnos tudi delili gospodinjska dela.

Gre za izkazovanje ljubezni in predanosti ali bi to naredili le, da bo “mir v hiši”?

Ali gre tukaj za izkazovanje ljubezni in predanosti ali bi to naredili le, da bo “mir v hiši”, sicer vedo le pripadniki močnejšega spola, a najbrž menijo, da s tem, ko partnerki pomagajo v gospodinjstvu in jo tako razbremenijo, izkazujejo svojo ljubezen do nje na način kot mislijo, da bi ona to želela.

In čeprav je to lepo in je najbrž vsaka ženska vesela, ko dragi namesto nje posesa stanovanje in občasno zloži v pralni stroj perilo ter pritisne na gumb Start, pa imamo ženske drugačna pričakovanja, ko pride do vzdrževanja dobrega odnosa.

One bi hodile na zmenke izven doma

Ženske si želimo na zmenke! Večina sodelujočih v raziskavi bi hodila na pogoste zmenke izven doma, kjer bi bile same s svojim izbranim moškim.

Vir: Shutterstock
Vir: Shutterstock

Zakaj? Želimo si biti lepe za svojega dragega, a kuhanje in pranje ravno nista priložnosti, za kateri bi oblekle tisto seksi črno obleko in nakit, ki smo ga dobile od njega za rojstni dan.

A pomembneje: Želimo si preživljati čas z dragim izven doma, kjer bova le midva. Da se lahko v miru pogovoriva in tudi slišiva drug drugega.

Čeprav imamo moški in ženske malce drugačen pogled na vzdrževanje dobrega odnosa pa nam je skupno, da si želimo biti spoštovani in slišani. Ni pomembno, ali je to ob kozarcu vina v dragi restavraciji na zmenku ali pa kar v domači kuhinji.

Pomembno je le, da si vzamemo tisto uro časa, kjer se posvetimo le drug drugemu. Brez televizije in računalnikov, tudi brez otrok – naj bo tisti trenutek namenjen le partnerju.

Ni komentarjev

Odgovori