Mamin sinko in očkova punčka

Poznate kakšnega moškega, ki ustreza definiciji mamin sinko ali žensko, ki je očkova punčka?

Izraz ‘mamin sinček’ je vsakomur izmed nas poznan. Prav gotovo vsak izmed nas pozna vsaj en tak obupen primer moškega, ki na prvo mesto še vedno postavlja svojo mamo.

Pri ženskah se zadeva obrne: tudi odrasla ženska bo za zmeraj ‘daddy’s little girl’ (op. očkova punčka). Pri tem pa moramo opozoriti, da si primera nista tako zelo podobna, kot se zdita na prvi pogled.

Definicija mamin sinko

Maminega sinčka lahko zlahka prepoznamo v moškem, ki je pripravljen za svojo mamo narediti vse. Tudi ob treh ponoči. Tudi sredi kosila. Kadarkoli in karkoli. Prav je, da spoštujemo svoje starše in zanje skrbimo, kadar tega niso več zmožni sami v polni meri a pri maminih sinčkih zadeva potencira na n-to stopnjo.

Mamin sinko bo za mamo naredil vse. Mama je na prvem mestu.

Na lestvici prioritet namreč mama zaseda prvo mesto. Je daleč pred vsemi drugimi vrednotami: družino, partnerko, službo, prostim časom, prijatelji in tako naprej. Mamin sinček bo namreč v vsakršni vsakodnevni situaciji dal prednost mami in njenim potrebam. Skočil bo na vsako njeno prošnjo in ji ustregel ne da bi rekel ne ‘bu’, ne ‘mu’. Ker je mama. Ker mu je dala življenje in zanj skrbela in ga nanjo veže neskončna hvaležnost in dolžnost.

Vse lepo in prav, dokler tak moški (ah ne, ne moški, mamin sinček) ne prične zapostavljati potreb svoje najbližje in to bi po vseh pravilih v odrasli dobi naj bila njegova partnerka. Seveda pod pogojem, da si je partnerko uspel najti. Partnerka bo v takšnem primeru postala neke vrste nadomestna mati in bo morala biti pripravljena zadovoljevati potrebe, ki jih je pred njo njegova mati oziroma njena tašča.

In s takšno taščo se ni priporočljivo spravljati v nerodne situacije ali, še huje, spor, saj je jasno katera bo zmagala v tem večnem dvoboju zanj. Mama.

Definicija očkove punčke

ona-on-zmenki-mamin-sinko-očkova-punčka In kot že omenjeno, imamo na drugi strani tako imenovano očkovo punčko, ki je primer zase. Očkova punčka namreč v svojem partnerju vedno išče nekoga, ki bo vsaj tako velik in močan, pameten in lep kakor njen očka (in takšnega seveda ni). Medtem, ko po drugi strani mamin sinček ne išče kopije osebnosti svoje mame. Išče partnerko, ki bo nadomestila njene funkcije.

To, da sta si tašča in žena v končni fazi pogosto podobni, pa je pač logičen rezultat, čeprav ne nujen.

Torej, imamo očkovo punčko, ki si je kot odrasla ženska uspela najti partnerja, ki ji tako ali drugače ustreza. Vendar očkova punčka ne bo svojega očeta postavljala na prvo mesto. Tam so sedaj zabarikadirani mož in otroci. In s tem njen oče ni izgubil na pomembnosti, daleč od tega. Ženska je sposobna tehtati prednosti, ki jo mora določiti v danem trenutku enemu izmed njenih najljubših ljudi.

Če so otroci bolni, njen oče pa bi rad z njo odigral partijo šaha kot v starih časih, ne bo tekla k njemu. Zaveda se, da jo otroci bolj potrebujejo. Za moškega – maminega sinčka, to ni tako samoumevno, saj verjetno že od jutra ždi pri mami, ji je skuhal kavo, prinesel mleko in kruh iz trgovine in se mu nekaj le bežno sanja, da si otroci brišejo svoje majhne noske pogosteje kot običajno. Sicer pa, saj je doma žena, ki bo poskrbela za vse.

In ob vsem omenjenem je težko zgrešiti in ne prepoznati maminega sinčka v moškem, medtem ko pri ženskah ostaja celotna zadeva izjemno prikrita. Zanjo, za očkovo punčko, se bo morda reklo, da ima zahteven okus za moške, pa še v tem primeru ni nujno, da gre za očkovo punčko in če ženske ne poznate resnično dobro, ne boste nikoli mogli biti prepričani. Pa četudi: naj vam bo v čast, da si vas je izbrala, saj morate potemtakem ustrezati njenemu najvišjemu idealu moškega. In to je velika čast.

Ga imate doma? Kaj sedaj?

Ostane le še vprašanje kaj narediti, ko spoznate, da je vaš moški brezupen in grozen primer iz učbenika maminih sinčkov. Lahko ga poskušate preseliti recimo na Antarktiko, s čimer se ne bo strinjal in boste konec koncev pristali v isti hiši z Njo, v hiši preko ceste ali pa, v najbolj optimistični možnosti, samo v istem mestu.

Niti ne poskušajte se z njim pogovoriti o vsej zadevi, ker, kot že rečeno, boste potegnile ‘ta kratko’.

Edina možnost, pa še ta bo težka za izpeljat, je, da ustvarite resnično dober odnos s svojo taščo, ji namignete na najlepši možni način, da vam ni všeč biti vedno znova zapostavljena in skupaj ustvarita strategijo kako ga prisiliti, da bo svoj čas, energijo in trud vlagal v družino.

Ker veste, večina mam se tega zaveda in imajo rade svoje snahe, le ne vedo kako nekoliko bolj raztegniti elastiko navezanosti med seboj in svojim sinom. Pomagajte jim.

Čas je že, da moški odrastejo
.

Ni komentarjev

Odgovori