Moški in ženska – Dajmo že enkrat sprejeti, da smo si različni

Moški in ženske smo si brez dvoma različni. Zakaj še vedno ne sprejmemo razlik med nami?

Vir: Shutterstock

Razmišljam, zakaj še vedno ne sprejmemo razlik med moškimi in ženskami. Zakaj še vedno velikokrat zamahnemo z roko, misleč, ah ti moški. In moški še vedno znajo komentirati, kakšne smo ženske.

Ja, če bi se to dogajalo v lahkotnem in rahlo humornem smislu, oziroma sproščenem sprejemanju razlik med nami, potem je v redu. Ker pa se to vse prevečkrat zgodi v kombinaciji z nerganjem in neodobravanjem ter nesprejemanjem drug drugega, pa mi to ni všeč.

Zakaj še vedno ne sprejmemo razlik med moškimi in ženskami?

Spet nekako razumem, da mladina, ki šele raziskuje in odkriva samega sebe, malo težje hkrati raziskuje tudi nasprotni spol.

Ampak vsi mi, ki že imamo kar nekaj izkušenj in preizkušenj za sabo, bi nekako že lahko sprejeli te razlike, ki so med moškim in žensko.

Nekaj fizičnih razlogov, ki pojasnjujejo in “opravičujejo” razlike med moškim in žensko

Kar nekaj raziskav je narejenih na temo razlik moških in ženskih možganov, zato ne bom na dolgo in široko razpredala in razlagala. Vseeno pa bom zapisala nekakšen povzetek, mogoče za lažje razumevanje in sprejemanje.

Razlike med nami so fizične. Naši možgani se oblikujejo že pred rojstvom, torej smo si različni še preden se rodimo. Pa ne samo na takšen način, ki ga vsi poznamo, temveč tudi v razmišljanju in reakcijah, ki potekajo v naših glavah. Razlikujemo se anatomsko in kemijsko.

razlike med moškim in žensko
Vir: Shutterstock

Nekatere raziskave kažejo, da imamo ženske štirikrat več možganskih celic in te celice povezujejo levo in desno hemisfero. Ravno to je razlog, da se lahko osredotočimo na več problemov hkrati.

Ženski možgani rešujejo naloge z obema hemisferama, moški pa samo z eno. Ženske in moški različno procesirajo informacije, ženske imajo veliko večji del možganov, ki se imenuje splenium in zato v njem poteka večja možganska aktivnost.

Moški možgani pa so visoko sistematizirani. Zmožni so predalčkati, imajo majhno zmožnost za opravljanje več nalog hkrati. Zato pa imajo visoko zmožnost za nadziranje čustev. V komunikaciji med moškim in žensko se te razlike vedno znova potrjujejo.

V ženskih glavah konstantno poteka na tisoče reakcij.

Kaj lahko iz tega razberemo? Hm, da smo si čisto zares različni in dajmo že enkrat to sprejeti. Vsak na svoj način vidimo in dojemamo dogajanje okrog nas tudi, če se nahajamo v isti situaciji.

Ženska je učinkovita pri reševanju problemov

V ženskih glavah konstantno poteka na tisoče reakcij. Zato vedno najdemo odgovor na problem. Če pa problema še sploh ni in imamo za ta problem že rešitev, znamo narediti tudi problem. Saj veste, da rešitev ne gre v nič. 🙂

Nam pa ravno zaradi tega lahko zaupate kompleksne naloge in zaradi sposobnosti organizacije več stvari na enkrat, bomo učinkovito speljale tudi zahtevne izzive.

Pa saj veste, da je ob službi ali poslu potrebno urediti še stanovanje ali hišo, predvsem pa poskrbeti za otroke. Kratko malo, brez nas pač ne gre. 🙂

moški je bolj umirjen
Vir: Shutterstock

Moški je umirjen in razsoden

Kaj pa moški? Jaz lahko najprej napišem, da ste super. Življenje gledate iz druge perspektive. Vaše razmišljanje je drugačno od našega, kar pa še ne pomeni, da je napačno.

V veliko primerih ravnate umirjeno in razsodno. Zato marsikdaj naše pretirane reakcije, ki so posledica tisočih morebitnih scenarijev v naši glavi, pomirite in umirite.

Je pa res, da vam je potrebno marsikdaj pokazati s prstom, kaj je potrebno narediti, pa še to po možnosti ne bo opravljeno takoj, kot bi pričakovale me.

Kot sem že napisala prej, se misli v vaših glavah popredalčkajo. Prav posebno pa je eno mesto v vaši glavi, ki se imenuje NOTHING BOX, ali “plane mode” v katerega lahko potonete. To je zares posebna sposobnost moških, da se enostavno skrijete v ta prostorček in vas ni, čeprav ste. 😉

ženske in moški nimajo vzorcev
Vir: Shutterstock

Ni tipskih moških in ne žensk

Za zaključek današnjega razmišljanja bi napisala še to: Ni tipskih moških in ne žensk. Kot vedno in povsod, obstajajo tudi v teh primerih izjeme. Kar pomeni, da prav tako obstajajo moški, ki brez zadržkov pokažejo čustva in da mnoge ženske odlično pristopajo k analitičnemu reševanju problemov.

Vsem bi želela položiti na dušo, da se potrudimo in končno že sprejmimo dejstvo, da je prav tako, da smo si različni in da je to del narave.

Tukaj na tem mestu obljubljam, da se bom tudi sama še bolj potrudila in se naučila sprejeti te razlike med nami in jih bom upoštevala v komunikaciji z moškim spolom v moji bližini. Vsi imamo svojo nalogo in namen.

Sprejmimo dejstvo, da je prav tako, da smo si različni.

In kako lepo je, da sprejmemo drug drugega, saj s skupnimi močmi vsak prinese delček celote in v harmoniji in balansu ustvarimo veliko več, kot pa, da si neprestano mečemo polena pod noge in očitke, kako določeno stvar opravimo.

Super smo takšni kot smo! Moški, hvala vam za vaš doprinos v življenju, saj z vašo energijo pomagate graditi našo, žensko energijo, oziroma ste nam ravnovesje, da smo lahko tako čudovite kot smo!

Vsi, ki ste začutili, da bi vam lahko pomagala vaše življenje ponovno postaviti v ravnovesje, me lahko kontaktirate na tel.št.: 041725544 ali pa mi pišete na mail: info@metapalka.si

Vse dobro vam želim,

Meta

Žena, mama, podjetnica. Terapevtka, Usui in Kundalini Reiki mojstrica, certificirana svetovalka ob izgubah in žalovanju. 19 let na samostojni poslovni poti pomaga posameznikom in skupinam do kvalitetnejšega in zadovoljnega življenja. Kontaktirajte me na mail: info@metapalka.si ali na tel.št.: 041 72 55 44. Več informacij lahko najdete tudi na Facebook-u: Meta Palka.

Ni komentarjev

Odgovori