Najpogostejši razlogi, da v partnerski zvezi ne gre (in rešitve za to)

Se večkrat znajdeš v ljubezni, ki je vse prej kot to, kar vidiš v filmih? Tvojemu ljubezenskemu odnosu ne seže do kolen niti najbolj razburkano morje niti najhujši orkan? Morda pa rešitev ni daleč …

Veš, tisti občutek metuljčkov v trebuhu in potem razočaranje? Naj te najprej potolažimo in povemo, da ni para, ki bi živel v popolnem sožitju, brez prepirov.

Kljub vsemu pa se zdi, da nekateri znajo odnos peljati po relativno mirni cesti, ki ima zelo malo lukenj in neravnin. Navadno te pare krasijo lastnosti, ki se na prvi vtis slišijo enostavne: znajo komunicirati, imajo dovolj skupnih točk, urejeno spolno življenje, si zaupajo, se spoštujejo, …

Pri nekaterih parih pa se zdi, da potujeta skozi razmerje v najstarejšem avtomobilu, brez koles in po največjih luknjah (brez ‘bremz’). Kljub vsemu se imajo ti pari radi in si želijo ostati skupaj, do odličnega partnerstva pa jim manjka le kakšen košček sestavljanke.

Preveri, kje so tvoji plusi in kje lahko kaj izboljšaš.

Brez skupnih interesov.

Morda bo v tem trenutku kdo pomislil na stavek: ‘Nasprotja se privlačijo’. Pa se res? Poglejmo nekaj primerov. Tebi je všeč narava, partner je bolj za poležavanje na kavču. Meniš, da brez mesa ni kosila, partner pa je vegetarijanec. Ti si bolj mirne, zaprte narave, partner pa je pravi veseljak in iskalec pozornosti. Moramo še naštevati?

Želita pluti po mirnem morju? Poiščita skupne interese.

Ne pravimo, da morata biti 100% sorodni duši, vseeno pa je dobro, da imata vsaj večino stvari skupnih. Tako bo plutje po vajinem morju mnogo mirnejše.

Torej, ko iščeš zase primernega partnerja izpostavi tebi najpomembnejše stvari. Pozanimaj se, kaj mu je všeč in kaj mu veliko pomeni. Vse to primerjaj in se odloči, če bosta lahko živela v sožitju. Morda pa ima kakšen hobi, ki se ga z veseljem na novo lotiš tudi ti.

Majhne pozornosti.

Ne le za valentinovo in za rojstni dan. Tudi kar tako, najbolje vsak dan, povej partnerju, da ti je všeč, da ga ceniš, da ga imaš rad/a, … Nič ne stane, v odnos pa prinese harmonijo, več zaupanja in ohranja mladostno energijo ljubezni.

Pomanjkanje – neujemanje v spolnosti.

Morda nista popolnoma kompatibilna pri seksu pa vseeno lahko s pogovorom in eksperimentiranjem naredita veliko. Nekateri strokovnjaki sicer trdijo, da je zelo pomembno, da se par že na začetku ujeme (tudi) v postelji.

Če v začetni fazi, ko povsod letijo metuljčki in se iskri na vsakem koraku, seks ni dober, tudi nikoli ne bo. Kljub vsemu pa ti ni potrebno obupati, če prvič ni vse rožnato. Pogovorita se. Ugotovita, kaj vama ustreza.

Spoznajta se tudi na najbolj intimnem nivoju. Zagotavljamo, da vaju bo to še bolj zbližalo. Seks je mnogo več kot le fizični odnos. Spolnost partnerja poveže in zbliža tako fizično, kot mentalno. Z intimnostjo se vzdržuje zdrav partnerski odnos in kemijo, ki jo potrebujemo za dolgoročno, uspešno partnerstvo.

Potreba po nadzorovanju partnerja in čustvena zloraba. Partner, ki nadzoruje tvoje življenje. Hmmmm … Ne sliši se ravno romantično. Vseeno pa poskusimo ločiti med potrebo po tem, da partner ve, kaj se dogaja v tvojem življenju in izrazitim nadzorovanjem tvojega življena.

Če partnerja zanima, kakšen je bil tvoj dan in kaj se ti je zgodilo v službi, je to povsem normalno, celo zaželeno – pomeni, da mu ni vseeno zate. Če se ti zdi, da te s tem utesnjuje ali pa če ne zna pravilno izbrati besed, se o tem preprosto pogovorita, zagotovo bo razumel.

Na drugi strani pa pretirano nadzorovanje ne pomeni nič dobrega.

Nadzorovanje pogosto (vsaj v kasnejših fazah razmerja) vodi v ustrahovanje, poniževanje, včasih celo prisilo. Vse to sodi v čustveno zlorabo. Ob prvih znakih čustvene zlorabe (nadzorovanje vsakega giba, nenehno opominjanje na napake, sramotenje pred drugimi, zatiranje, …) beži stran. Tak odnos ne prinaša nič dobrega in se ga najverjetneje ne da rešiti.

Zaupanje – Nezaupanje.

Zaupanje je ključni del uspešnega razmerja. Če zaupanja ni, bo razmerje slej ali prej končano ali pa se bo sprevrglo v odnos, ki ga nihče ne želi.

Do nezaupanja pride ali zaradi partnerjevih dejanj, ki vzbujajo sumničavost (dopisovanje z bivšimi, skrivanje telefona, prikrivanje s kom in kje si, …) ali pa zaradi lastnih nerazčiščenih dogodkov iz preteklosti.

Če želiš zgraditi trden odnos, kjer vlada zaupanje med vama potem se drži naslednjih načel:

 • Drži se dogovorjene ure.
 • Vedno naredi obljubljeno.
 • Če kaj ne gre po planu ali veš, da ti ne bo uspelo priti pravočasno, to sporoči.
 • Brez ljubosumnosti.
 • Poslušaj partnerja.
 • Ne načenjaj starih prepirov.
 • Bodi pošten/a.
 • Ne pretiravaj z reakcijami (ne bodi “drama queen”).
 • Ne žali.
 • Spoštuj partnerja.
 • Ne laži.
 • Povej, kakšna so tvoja čustva.

Nerazčiščena preteklost.

Preden se podaš v novo razmerje, se poslovi od bivšega partnerja. Nikomur ali pa redko komu je všeč, da se sedanji partner še vedno druži z bivšim. Pika.

Odnos do denarja.

V začetni fazi vajinega partnerstva finančna (ne)strinjanja sicer najverjetneje ne bodo prišla do izraza. Ni ravno v navadi, da se na prvih zmenkih pogovor vrti okoli denarja. Kljub temu, pa je denar mnogokrat ‘izvor’ težav, nesoglasij in celo prepirov.

Preden se odločita za resno vezo ali celo življenje v skupnem gospodinjstvu je dobro, da se pogovorita tudi o denarju. Kakšen imata odnos do denarja, imata dolgove iz preteklosti. Kateri stroški bodo skupni. Bosta imela skupni račun.

Po tuji raziskavi se zaradi denarja resno sporeče vsak deseti par vsaj enkrat na štirinajst dni. Ni nekega pravila, kakšen je pravilen odnos do denarja. Pomembno je le, da sta iskrena in da ne skrivata finančnega dohodka ali dolga.

Nekateri so po naravi bolj varčni, drugi bolj zapravljivi. Če imata podobne poglede na denar, težav ne bosta imela, če pa se odnos do denarja med vama bistveno razlikuje, lahko pride do neprijetnih napetosti.

Da se v naprej izogneta napetostim izdelajta skupni proračun, na mizo prinesita vse finančne dokumente (vključno z varčevalnimi sredstvi), določita kdo bo odgovoren za plačevanje katerih mesečnih stroškov, koliko mesečnega zneska bosta namenila za skupno varčevanje. Prav je, da imata tako skupne, kot individualne finančne cilje.

Spoštovanje.

Če se nekdo že ob začetku veze ali na prvih zmenkih obnaša nespoštljivo, naj bo to velik alarm pri odločitvi ali se sploh spustiti v ljubezenski odnos. Predstavljaj si, kako bo šele po nekaj letih – verjetno si ne želiš čakati na boljši jutri ali na njegov boljši dan.

Nespoštovanje je lastnost, ki lahko v skupni prihodnosti povzroči veliko težav. Če le gre, se takšnemu partnerju izogni.

Varanje.

Je tu sploh potrebno veliko razmišljati oziroma razglabljati? Morda omenimo le zavedanje, da imamo lahko različno toleranco do nezvestobe ali varanja. Nekdo se bo počutil ogroženega že ob nedolžnem pogledu na osebo nasprotnega spola, medtem ko drugi varanje strogo tolmačijo kot spolni odnos z drugo osebo.

Pogovorita se o tem, kaj tolerirata. Nezvestoba je običajno najbolj uničujoč faktor partnerskega odnosa, ki za seboj pušča globoke rane in vrsto vprašanj o zaupanju ter spoštovanju.

Skušajmo se držati načela, da le pogled na privlačnega predstavnika nasprotnega spola ne pomeni nezvestobe, karkoli drugega (gojenje ljubezenskih čustev, poljubi, intima, …) pa je razlog, da resno razmisliš o nadaljevanju veze s trenutnim partnerjem.

Komunikacija.

Čeprav o komunikaciji pišemo čisto na koncu, niti slučajno ne sodi na zadnje mesto pri vzdrževanju dobrega partnerskega odnosa. Ko ne gre, ko stojita na nasprotnih bregovih, ko imata slab dan, ko se ne strinjata drug z drugim je najpomembneje, da se pogovorita.

Predvsem imamo v mislih kvaliteten pogovor brez motečih dejavnikov, ki lahko motijo potek komunikacije. Torej, ugasnita TV, pospravita mobilnike, umaknita se od otrok, … Poiščita mirno mesto doma ali kje zunaj (npr. v mirnem parku ali v restavracijo), kjer bosta imela dovolj časa za pogovor.

Pogovor naj bo miren, nežaljiv, brez nepotrebnega obtoževanja in iskanja kdo je kriv. Ko govori en, drugi posluša – ne skačita si v besedo. Odprta in iskrena komunikacija bo v večini primerov rešila vajino situacijo.

Tina je vodja promocije, spoznavnih dogodkov in novinarka na ona-on.com. Kadar se le da smuča, kolesari in uči otroke smučanja. Prima punca ;)

Ni komentarjev

Odgovori