Prepiri v zvezi so lahko tudi koristni

Raziskovalci so ugotovili, da se pari, ki se nikoli ne prepirajo, pogosteje razidejo kot tisti, ki poznajo tudi burnejše dneve.

Malo je takšnih parov, ki si nikoli ne skočijo v lase, ki nikoli ne loputajo z vrati ali nikoli ne povzdignejo glasu. Sploh poznate kakšnega? Mislim, da ne. A nekateri raje vse skupaj prikrijejo. Seveda obstajajo pari, ki se prepiru želijo izogniti na vsak način.

A izogibanje samemu prepiru ni vedno dobro. Pari, ki se ne prepirajo, medsebojne težave pogosto potlačijo v podzavest in s tem le v sebi kopičijo negativna čustva. Pogosto se nato zgodi, da le te nenadoma privrejo na dan, čemur kaj kmalu sledi ločitev. Zato pazite, da se prepirate dobro, utemeljeno ter z razlogom.

Prepiri v zvezi

Seveda se prav nihče izmed nas ne mara prepirati. Nihče se dejansko ne želi pregovarjati in prepirati ter se jeziti drug na drugega. A prav zaradi dejstva, da smo si ljudje med seboj tako zelo različni, se prepiru pravzaprav ne moremo izogniti. Prav v vsaki zvezi obstajajo nasprotja in neodobravanja.

Obstajajo partnerjeve besede in dejanja, ki nam gredo prav pošteno na živce. V kolikor je ta stvar tako majhna in banalna, da se nam niti ne splača govoriti o tem, morda raje to spregledamo. A vsega pač ne moremo spregledati.

Tudi mirni pogovor se lahko spremeni v prepir

Najboljši način izražanja nestrinjanja je seveda pogovor. Vendar še tako miren pogovor o še tako banalni stvari, se nič kolikokrat sprevrže v glasen prepir. In kako pravzaprav takrat reagirati? Naj vam naštejem le nekaj kratkih nasvetov:

Ko izgubite živce …

Raje preštejte do deset ter si uredite misli. Vzrok za takšen nepremišljen prepir, ko se najpogosteje partnerja sporečeta zaradi povsem banalnih zadev, je pogosto slab dan v službi ali le to, da ste vstali z levo nogo.

Ko pride do takšnega prepira se rajši ustavite ter dvakrat premislite, preden kaj rečete. Včasih je bolje tudi, da ste tiho, saj lahko v momentu jeze izrečete besede, ki jih boste kasneje obžalovali.

Je res tako hudo?

Kadarkoli se zaradi česa razjezite, se raje vprašajte, če je res tako hudo. Je ta stvar sploh omembe vredna? Se je sploh smiselno prepirati le za to, ker je na primer vaš partner čevlje pustil na napačnem mestu? Ustavite se za trenutek in razmislite. Razmislek vam bo dal čas, da pogledate na problem z druge perspektive.

Brezžični prepir na daljavo ni dobra rešitev.

Svetujem vam, da se o težavah raje pogovorite na štiri oči. Prepir po mobitelu, preko SMS sporočil ali kar preko Facebook-a se nikoli ne konča dobro. Kljub temu, da je telefonski prepir, ki se zaključi z zvokom prekinjenega klica, danes že klasika, se je preko takšnih poti komunikacije povsem nesmiselno prepirati.

Poleg besed in tona glasu je izredno pomembna tudi nebesedna komunikacija, ki pa je preko mobitela ali interneta preprosto nemogoča. Seveda lahko z elektronsko pošto ali s sms-sporočili kratko in jedrnato poveste, kaj vas najbolj moti, a prepiri pogosto vodijo iz enega v drugega.

Prehode pri takšnih prepirih pogosto označuje kratka izjava »pa še to«, ki grozi, da zajedljivih in žaljivih besed ne bo nikoli konec. Prepiri se tako vrstijo drug za drugim in še preden se reši en problem, se že začne naslednji, ki s prvim nima kaj dosti skupnega.

Nasvet pri takšnem prepiru je ta, da se osredotočite na trenutno težavo ter ne pogrevajte starih zamer. Včasih je bolje preteklost pustiti za seboj.

Ko se prepir prevesi v verbalno nasilje

Posebno mesto pri prepiranju si zasluži verbalno nasilje. Mnogi mislijo, da je verbalno nasilje nekaj zares okrutnega in krutega. A poglejmo si vse kategorije verbalnega nasilja: umikanje, nasprotovanje, dajanje v nič, šale na partnerjev račun, blokiranje in preusmerjanje, obtoževanje, podcenjevanje, grožnje, zmerjanje, ukazovanje, zanikanje in jeza.

Seveda se kaj izmed naštetega pojavi v prepiru, a če je tega preveč, se lahko povsem navaden prepir kar hitro prelevi v verbalno nasilje.

Številni ljudje ostanejo v verbalno nasilnem odnosu, ker menijo, da si drugačnega, boljšega ne zaslužijo. A zapomnimo si, da prav nobena zloraba ni upravičena in nikoli ne smemo imeti občutka, da smo zanjo krivi.

Prepiri so del vsake zveze

Na koncu naj le zaključim, da so prepiri del vsake zveze ter brez njih enostavno ne gre. Psihologi o prepirih v trdnih zvezah tudi pravijo, da so partnerji sposobni dvigniti nivo razprave in tako presežejo začetne in čustveno nabite obtožbe.

Zato si zapomnite, da je prepiranje lahko tudi koristno.

Ni komentarjev

Odgovori