Te je strah resne zveze?

Si resne veze želiš hkrati pa te je tega neskončno strah?

Strah pred ljubeznijo ali filofobija je strah pred resno zvezo oziroma čustvenim povezovanjem z drugo osebo.

Osebe se izogibajo fizičnim odnosom, čustveni navezanosti, intimnim stikom skratka vsem oblikam, ki bi potencialno vodile v pravo ljubezen. Te osebe si morda kljub strahu ljubezni želijo, vendar jih nekaj drži nazaj. Kaj je razlog za tak strah in ali lahko fobijo premagamo sami?

Slaba izkušnja iz preteklosti.

Verjetno najprej pomisliš, ‘hja, kdo je pa nima…’. Biti prizadet v ljubezni, zelo prizadet, lahko pusti trajne rane, ki se ne zacelijo, če na tem ne delamo resno in poglobljeno. Slaba izkušnja v preteklosti je najpogostejši razlog, da se marsikdo boji ponovno zaupati, kaj šele odpreti srce novi ljubezni. Pomaga pogovor s prijatelji, morda s strokovnjakom ali kakšna strokovna knjiga.

Pogovor s seboj in pa čas sta ključna pri celjenju ran iz preteklosti.

Poleg tega pomaga čas, ki kot vemo, celi rane. Da na slabo izkušnjo pozabimo ali jo vsaj predelamo je najpomembneje, da se pogovorimo sami s seboj. Res je preteklost te je prizadela, vendar niso vsi ljudje enaki. Preteklo zvezo vzemi kot dragoceno lekcijo. Iz lekcij in lastnih izkušenj se največ naučimo in v bodoče znamo drugače reagirati. Preden se predaš novi ljubezni, partnerju povej, da ga nikoli ne nameravaš prizadeti, vsaj namerno ne in enako pričakuješ iz njegove strani.

Strah te je, da koga prizadeneš.

Sami sebe zagotovo najbolje poznamo. Morda veš, da si v obdobju, ko ne bi zmogel biti dober partner. S tem ni nič narobe! Šele ko se zavedaš svojih napak, jih lahko rešiš. Bravo za priznanje samemu sebi.

Nikoli ne veš, kje te čaka ljubezen.

Ker se ljubezen zgodi, kot to najmanj pričakujemo je povsem možno, da ravno v tem obdobju spoznaš osebo za katero veš, da je prava.

Prvo pravilo in vodilo naj bo iskrenost. Ni potrebno čakati na to, da se spraviš v red ali simpatijo celo ignorirati. Ob pravi priliki razloži tvojo situacijo in če je ljubezen prava in obojestranska bo simpatija to razumela. Morda vaju to še bolj poveže, morda se tudi simpatija odpre tebi s podobnimi izkušnjami.

Strah pred razočaranjem.

Premisli, kaj ti v življenju res veliko pomeni in preveri, ali se s potencialnim partnerjem pri tem ujemata!

Rešitev je preprosta. Preden se popolnoma predaš osebo spoznaj. Pojdita na nekaj zmenkov preden se odločita, da si želita biti par. Več kot se bosta družila, bolj bo jasno ali kemija obstaja ali ne. Poleg kemije je pomembno tudi, da si ustrezata na nekaterih drugih ravneh (cilji v življenju, hobiji, veroizpoved, mnenje o otrocih, …).

Pripravi si seznam pomembnih lastnosti, ki jih pričakuješ od partnerja in stvari, ki so tebi pomembne v življenju. Če delita podobno mnenje potem sta na pravi poti.

Strah pred zavrnitvijo.

Roko na srce, nihče ni rad zavrnjen. Tudi najsamozavestnejše ljudi se zavrnitev vsaj malo dotakne. Zate imamo trik, ki ne boli ali pa vsaj manj boli. Spoznavanje na spletu. Na spletu so zavrnitve manj boleče, saj osebe ne vidiš v živo.

Nezadovoljstvo s svojim izgledom.

Mati narava žal ni vse enakovredno obdarila z lepoto, popolnimi obraznimi simetrijami, dolgimi nogami, … Zapomni si: ‘Vsake oči imajo svojega malarja’ in tudi ti boš nekomu lep/a. Veliko pa lahko zase naredi vsak sam:

  • Dobra energija.
  • Pozitivna naravnanost k življenju.
  • Notranja lepota.
  • Fit telo – rekreacija.
  • Zdrava hrana in posledično zdrav zunanji izgled.

Težave z zaupanjem.

Tole verjetno precej sovpada s težavo pod prvo alinejo. Če te je ljubezen v preteklosti prizadela, so možnosti, da bo tvoj zaščitni zid zelo visok, velike. Razmisli o pogovoru s kakšnim strokovnjakom, ki bo nevtralno pogledal na tvojo težavo in ti objektivno svetoval.

Strah pred tem, da ne boš več samski.

Biti samski je po mnogih prepričanjih zelo lepo obdobje. Veliko raziskuješ, zelo malo se prilagajaš, nimaš obveznosti do partnerja, … Če nisi resnično 100% odločen, da je samsko življenje tista prava pot zate (saj veš, tako kot za nune in duhovnike), potem bo potrebno sprejeti določene kompromise. Pomisli na to, kako si sebe predstavljaš čez 10, 20 let. Če meniš, da ob sebi ne boš pogrešal partnerja (kar je povsem mogoče in imaš za to vso pravico), potem je odločitev, ostati samski, prava. Sicer pa sprejmi ljubezen v tvoje življenje z obema rokama.

Ne verjameš v resno zvezo.

Težko je verjeti v nekaj, kar nisi nikoli izkusil. Če imaš za seboj zvezo, ki se je slabo končala ali pa so bili zgled starši, ki se niso dobro razumeli, potem je povsem logično, da je tvoja vera v pravo in iskreno, celo večno ljubezen slaba.

Prvič. Nobena ljubezen in noben par ni 100% popoln. V vsakem razmerju pride do točke, ko nastopijo težave in časi  niso rožnati. Rešitev: Pogovor, pogovor, pogovor.

Drugič: Lepa, prava in večna ljubezen obstaja. To dokazujejo pari, ki jih poznamo mi, so se spoznali na ona-on in so nam zaupali svojo ljubezensko zgodbo. Te zanimajo njihove zgodbe? Klikni TUKAJ.

Tina je vodja promocije, spoznavnih dogodkov in novinarka na ona-on.com. Kadar se le da smuča, kolesari in uči otroke smučanja. Prima punca ;)

Ni komentarjev

Odgovori