Odnosi ~ Zakaj ne poslušamo?

Odnosi: Zakaj v odnosih ne poslušamo? Zakaj največkrat vsako rečeno besedo projiciramo nase in sebe postavimo v ospredje namesto, da bi poslušali osebo nasproti nas?

POSLUŠATI IN SLIŠATI … to je vrlina, ki se je moramo naučiti. Na to me je pred leti opozorila prijateljica. Morda bi morala biti užaljena, vendar je v meni sprožila to, da sem se začela opazovati.

Kadarkoli sem šla s kakšno prijateljico na kavo ali pa v telefonskem pogovoru sem se opazovala in opazovala tudi sogovornico.

Odnosi: Naučimo se poslušati in slišati

Ljudje smo nagnjeni k temu, da smo center našega vesolja. Ko nekdo pove ali da je bolan, ali da se je otroku nekaj zgodilo, ali da je partner naredil to in to, takoj začnemo preslikavati problem v svoje življenje, ne poslušamo in ne slišimo, kaj nam sogovornik sporoča. Takoj se odzovemo z JAZ sem tudi to doživela, JAZ se mi je to še huje zgodilo, JAZ sem še bolj bila bolna in spet smo pri jaz.

Sogovornik nam je to povedal, ker se želi nekomu zaupati.

Verjemite, sogovornik nam tega ni povedal, da bi bilo “all about me”, ampak zato, ker želi nekomu zaupati, ali pa nas poprositi za nasvet. Ne, da posluša, kako se je to v še večjem obsegu zgodilo nam.

In povsem enako je, ko mi povemo kakšen svoj problem. Sogovornik nam pove, kako se je to njemu zgodilo še huje. Vprašajte se, ali ste želeli takšen odziv. Najbrž ne. Želeli ste, da vas SLIŠI, da vas POSLUŠA in morda, če ste prosili za pomoč, da se osredotoči na vas.

odnosi

Vprašanje in naloga za boljše odnose

Poglejte na vse svoje pogovore s prijatelji ali partnerjem, kako se odzivate, ali ga slišite, ali ste tiho, ko vam govori, ali pa v glavi že premlevate kje in kako se je to vam v življenju zgodilo še huje. Ali se znate izklopiti in biti samo slušatelj.

Morda ljudje samo želijo povedati naglas, kaj jih teži. Ko povemo večkrat, postane problem drugačen, manj težak. Zavestno se opazujte, kako reagirate na prijateljevo stisko. Jaz se moram zavestno nadzorovati, da se ne postavim spet v ospredje. In veste kaj je še težja naloga?

Zakaj se pogovarjamo samo o slabih stvareh?

Ljudje se pogovarjamo samo o slabih stvareh, ki so se nam zgodile zelo malo o lepih in tudi če le-te izzvenijo. Ljudje se hranimo s slabimi dogodki in informacijami.

Kadarkoli se boste skupaj s partnerji srečali na zabavi, bodo ljudem po glavi hodile samo misli, kaj vse vam je hudega storil.

Kadar razlagamo, na primer o partnerju, se nam zdi, da si ne zasluži dobrih informacij, ali, da ljudje želijo slišati samo kaj je slabo, govorimo samo o konfliktih in kaj je narobe naredil. In o tem lahko razpravljamo ure in ure.

Kakšno informacijo s tem dobijo prijatelji? Vse najslabše o njem, samo kakšne težave imava. In verjemite, tega se ne da popraviti. Kadarkoli se boste skupaj s partnerji srečali na zabavi, bodo ljudem po glavi hodile samo misli, kaj vse vam je hudega storil.

Ali si to želite, da je vaš partner slab? Zakaj ste potem konec koncev z njim, če ne znate o njem in vajinem odnosu povedati nič lepega? Razmislite.

odnosi

Zavestno se pogovarjajte samo o pozitivnih dogodkih

In morda še ena naloga. Meni sicer ni uspela, morda pa bo vam.

Ko sem se dobila s prijateljico, sem predlagala, da se pogovarjava same lepe in pozitivne stvari, saj s tem oddajamo drugačno vibracijo energije in privlačimo še lepše stvari. In zgodilo se ni nič. Nekaj minut sva se zavestno trudili in takoj, ko sva izgubili nadzor, sva bili zopet na jamranju.

Verjemite, zelo težka naloga, ki pa zahteva trening. Morda pa se vam bo zgodilo, da v kolikor boste vztrajali v pozitivnih pogovorih, bo iz vašega življenja odpadlo veliko ljudi. Ostali pa samo tisti, ki resnično želijo slišati, kaj se vam lepega dogaja v življenju.

Preizkusite se. In morda boste, da se vam dogaja veliko lepih stvari, ki pa se vam zdijo samoumevne, vendar jih ne cenite. Več, ko boste pozitivno govorili o sebi, svojih odnosih in svojih pozitivnih dogodkih, bolj jasna vam bo slika vašega potovanja.

Veliko sreče in vztrajanja vam želim, Sonja.

Sem ženska, mama, prijateljica z diplomsko nalogo učenja živeti. Verjamem, da nam je v življenju dano veliko priložnosti, kako pa se jih bomo lotili je odvisno od nas. Sem strastna opazovalka odnosov, dobra poslušalka, da si s svojimi izkušnjami in izkušnjami drugih širim pogled. Verjamem v pot in akcijo in ne želim biti samo opazovalka ampak aktivna igralka na moji poti. Verjamem, da so vse spremembe in pozitivne rešitve mogoče, če se jih lotimo strastno in zavestno. Vse o čemer pišem in predavam preizkusim na lastni koži. Včasih z veliko žlico zajemam znanje in izgleda razdrobljeno, vendar se v nekem trenutku vse sestavi v celoto. Verjamem da je stalna samo sprememba ki je nujna za vsak razvoj....da na koncu poti z nasmehom pogledamo življenje. Prepričana sem, da se v odnosih vse da rešiti v dobro vseh, samo urediti moramo strasti in se lotiti svojih projektov strastno, spontano in z jasnim ciljem. Uživam v tem kar počnem v življenju.

Ni komentarjev

Odgovori