Ustrezna verbalna in neverbalna komunikacija v svetu samskih

Moč besede se še kako pokaže v komunikaciji med spoznavanjem, pa naj ta poteka preko digitalnih kanalov ali v živo, na štiri oči.

Komuniciramo pa lahko seveda tudi brez besed. In ta del komunikacije vsekakor ni nepomemben. Ravno nasprotno!

Ne podcenjuj moči uvodnega pozdrava

Prvi vtis je pogosto odločilen, zato je pomembno, da se naučimo umetnosti prijaznega in odprtega pozdrava. Uvodni pozdrav naj ne bo pretirano resen, a ohrani spoštljivost in iskrenost. Iskren nasmešek, topla beseda ali trden stisk roke lahko naredijo veliko več kot dolg monolog o sebi.

Ne glede na to ali gre za uvodni pozdrav v spletni klepetalnici ali v živo, je vanj potrebno vedno dodati ščepec sebe. Suhoparni “živijo, kako si, oj” in podobno odpade. Takšnih je že tako ali tako preveč. Želiš si izstopiti iz množice dolgočasnih in povedati, da si nekaj posebnega. Ohrani spoštljivost, dodaj kanček humorja in pokaži izvirnost.

Izbira pravih besed za komunikacijo na spletu

Spletno spoznavanje postaja vse bolj priljubljeno, zato je pomembno vedeti, kako izbrati prave besede. Izogibaj se pretiravanju ali uporabi klišejev. Zmagajo pristnost in vprašanja, ki odpirajo prostor za zanimiv pogovor. Pazljivo izbiraj svoje besede, saj na spletu ni možnosti za popravke.

Pričetek komunikacije naj bo krajši in jasno usmerjen, kasneje ko se zadeva nekoliko razvije pa lahko svoje zapise nekoliko podaljšaš. Seveda v skladu s pričakovanji sogovornika, kar pa dokaj hitro razbereš po nekaj izmenjanih stavkih.

Neverbalna komunikacija: Govorica telesa pove več kot besede

Neverbalna komunikacija igra zelo pomembno vlogo pri spoznavanju. Ohrani pozornost na svojo telesno govorico, saj lahko nekateri signali izdajo več, kot si misliš in tudi želiš. Prekrižane roke ali nagnjen trup lahko pošiljajo negativne signale, medtem ko odprti položaji spodbujajo zaupanje.

Pazi na svojo mimiko, da nehote ne izdaš podrobnosti, ki morda še niso na vrsti v tej fazi spoznavanja. Na tem mestu velja morda dodati še, da spletni klepet tudi pozna neverbalno komunikacijo. Gre za tisti del, ko nekdo čaka odgovor na postavljeno vprašanje ali svoj zapis.

Če na odgovor čaka predolgo, je to precej jasen znak, da osebe na drugi strani pretirano ne zanima. Govorimo v primeru, da komunikacija poteka že nekaj minut in nekdo nato brez opozorila izgine za več ur, morda celo dni.

Pasti komunikacije na zmenku

Komunikacija na prvem zmenku zahteva ravnotežje. Izogibaj se prehitremu deljenju osebnih podrobnosti, na drugi strani pa tudi pretirana skrivnostnost ni najboljša. Postavljaj zanimiva vprašanja in aktivno poslušaj sogovornika.

Izražaj zanimanje za njegove/njene zgodbe in se izogibaj dolgočasnemu monologu o sebi. Tudi hvalisanje ni dobrodošlo, čeprav je povsem na mestu, kadar izpostaviš kakšno svojo dobro lastnost oziroma znanje (dobro kuhaš, se ukvarjaš s športom).

Ena od klasičnih napak v komunikaciji na zmenku je »tišina«. Predolgi premori v pogovoru kažejo na to, da morda ne delita dovolj skupnih točk, o katerih bi se lahko pogovorila. Napačen signal je tudi brskanje po telefonu ali odgovarjanje na sporočila. V času zmenka naj ta moteči element raje ostane v žepu ali torbici.

Zlato pravilo: Postavi se v čevlje drugih

Najpomembnejši nasvet je vedno, da se postaviš v čevlje druge osebe. Razumevanje in empatija sta ključna za gradnjo trdnih odnosov. Aktivno poslušanje in kazanje interesa za sogovornikovo življenje lahko naredita čudeže.

Grajenje medosebne povezave v svetu samskih ni zgolj o besedah, temveč o načinu, kako jih izberemo in kako uporabljamo svoje telo pri neverbalni komunikaciji. Prava komunikacija zahteva prakso in odprto srce. Ne zanemari pomena samozavesti in vse kar poveš, povej prepričljivo, jasno in razločno.

Ni komentarjev

Odgovori