Nekaj zanimivosti o poljubljanju

Poljub

Poljub je lahko izraz ljubezni in pripadnosti med partnerjema, lahko je začetek prelepe romance ali pa zgolj pozdrav med dve osebama, ki sta si blizu. Poljub na usta, na lice, roko, vrat …

Poljubov smo skozi življenje deležni vsi. Sprva od staršev, kasneje od simpatije ali partnerja, a poljubljamo se tudi v drugih okoliščinah. Sorodniki v Evropi se denimo ob snidenju in ob odhodu poljubljamo na lica. Objem in poljub na lice sodi v našo kulturo tudi v primeru pozdrava s prijatelji.

Poljub je izkaz naklonjenosti in spoštovanja.

Srbi imajo denimo navado treh poljubov na lica. V ZDA pa se starši, otroci, sorodniki in prijatelji poljubljajo kar na usta. Različne kulture imajo seveda tudi drugačne navade glede poljubljanja. Dejstvo, da gre pri poljubu za izkazovanje spoštovanja ali naklonjenosti pa ostaja. Seveda je pomembno tudi kam poljubimo.

Kemija poljuba

Če na ta del poljuba še niste pomislili potem sledi nekaj zanimivih podatkov. Verjetno je prav vsakomur jasno, da se med poljubom zgodi nekaj nenavadnega. Spremeni se naša percepcija zaznavanja, čuti ponorijo in v možganih se razvijejo slike in poželenje kakršnega pred tem dejanjem ni bilo na vidiku. Zakaj pride do tega?

Seveda govorimo o poljubu med partnerjema in ne o nedolžnih prijateljskih poljubih na lica. Ustnice so sestavljene iz ogromno živčnih končičev, ki zagotavljajo mnogo večjo občutljivost kot jo imamo denimo v konicah prstov. To pomeni, da z ustnicami precej bolje čutimo in, ko začutimo na njih druge ustnice, naši hormoni ponorijo.

 

Ustnice so erogena cona

Človek ima na telesu kar nekaj erogenih con (vrat, prsi, bradavice, mednožje itd.) in ustnice sodijo mednje. Če ste si od nekdaj želeli odkriti pršilo, kapljice ali tabletke za večje poželenje potem opustite to misel in zgolj poljubite osebo, ki vam je všeč. Med poljubljanjem se namreč pričnejo dogajati precej zanimive reči.

Rob ustnic in usta sama vsebujejo žleze, ki med poljubljanjem pričnejo izločati posebne kemične snovi. Pravilno ugibate. Te snovi v človeku (oz. v možganih) sprožijo spolno poželenje. Tudi nos odigra svojo vlogo zato je tolikokrat slišati stavek “Ohh. kako mi dišiš”. Ne gre zgolj za vonj parfuma pač pa si določene osebe med seboj enostavno bolj “dišimo” kot druge. Znova zaradi kemije.

Prav zato ni vedno najbolj pomemben zunanji videz, saj svoje opravi tudi kemija. Verjetno zelo dobro prav vsi poznamo tudi stavek “Med nama je neka kemija”. In res je prav kemija s svojimi procesi odgovorna za to, da se v nekoga lahko zaljubimo že na prvem zmenku, v nekoga pa nikoli.

Med poljubljanjem izgubljamo kalorije

Morda ne ravno toliko, da bi na ta način shujšali, vsekakor pa zanimiv podatek, da z običajnim poljubom izgubimo 6 kalorij na minuto, v primeru strastnega poljuba pa kar 20. Seveda so se do teh rezultatov dokopali ameriški znanstveniki, kdo pa drugi. Verjetno bi o konkretni porabi kalorij lahko govorili šele v primeru kadar poljub privede do česa več.

Med tistim pravim poljubom pa si dva izmenjata tudi nekaj izločkov žlez, bakterij, beljakovin, vode in soli, a naj vas to nikakor ne odvrne od poljubljanja. Seveda pa je potrebno prej poskrbeti za ustno higieno sicer do poljuba morda sploh ne bo prišlo ali pa bo to prvi in zadnji.

Zaradi poljuba ponorijo naši čuti

Zakaj se med poljubljanjem tako hudičevo dobro počutimo? Vrnimo se h kemiji in poglejmo, kaj v naših telesih sproži en konkreten poljub. Poljubljanje stimulira več kot 100 milijard živčnih celic, medtem ko hormoni sreče in adrenalin stečejo po našem telesu. To seveda povzroči, da naše srce bije hitreje, zvišata pa se tudi krvni tlak in telesna temperatura.

Ste se kdaj vprašali zakaj med poljubljanjem največkrat mižimo? Gre za znak, da smo partnerju predani in z njim med poljubom potujemo v nek poseben pravljičen svet. Odprte oči lahko pomenijo, da oseba ni popolnoma pri stvari. Po stopnji strasti samega poljuba pa lahko “preberemo” tudi občutke partnerja in kaj je tisti hip v njegovih mislih. Romantika, nežen izraz spoštovanja ali pa morda kaj več.

Pisec, raziskovalec in ljubitelj vsega povezanega s spletom. Googlu pravim "stric", a me žal nima za nečaka :)

Ni komentarjev

Odgovori